Odpowiednia praktyka higieniczna jest istotna
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety albo dotknięciu zwierząt, liczne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a także dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna narzuca dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie specjalności żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest niezbędne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle kontrolowane i że towary są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają dodatkowo na celu uniemożliwianie i łagodzenie skutków zanieczyszczenia żywności i wyrobów. gmp
Dobra praktyka higieniczna gmp/gh.
Dodaj komentarz